Braderie met een Oosters tintje

Square

Ondernemer van het jaar 2012 van Breukelen is een Indische jongen. Hij heet Mike. Hij runt drie horecagelegenheden in het dorp. Twee teveel, want volgens het advies van zijn vader: ‘Begin nooit een tweede zaak’. Mike’s vader is ook horecaman. Dus het is hem met de paplepel ingegoten. Wijze woorden van een vader die uit ervaring spreekt, vindt hij nu ook, want inmiddels biedt hij twee van zijn zaken te koop aan. Een echte ondernemer neemt risico’s. En verzint steeds wat nieuws. Dat doet Mike.

‘Pasar Malam’

Wat hij van zijn Indische moeder meekreeg is duidelijk geen pap, maar nasi. Zijn liefde voor de Indische keuken uitte zich in het verkopen van Indische gerechten, door zijn moeder bereid. Dat liep niet zo als hij verwachtte. Dus stopte hij er na een paar maanden mee. Tot grote teleurstelling van menig afhaler en liefhebber. Warme en liefdevolle herinneringen koestert Mike aan zijn overleden grootouders. Zijn collega’s en leden van de winkeliersvereniging Breukelen-centrum kozen hem terecht als ondernemer van het jaar. Afgelopen zaterdag organiseerde Mike samen met zijn collega middenstanders, de eerste Pasar Malam met een modeshow op de Kerkbrink in hartje Breukelen. Een paar kramen met Indische hapjes, wierookverkopers, optreden van een Jack Jersey look-a-like, een Balinese portrettekenaar van Chinese afkomst, maakt nog geen Pasar Malam. Wat ik miste was de geur van op houtskool geroosterde saté en kretek, de Indonesische knettersigaret met kruidnagelolie.

Op houtskool geroosterde sate

Dat doet me trouwens denken aan de jaren dat wij mijn ouders hielpen met de verkoop van saté en bapao, tijdens de Jaarmarkt toen de Keuringsdienst van Waren het nog niet zo nauw nam. Maar we verkochten wel sateh babi en ayam, een dag gemarineerd op houtskool geroosterd, net zoals dat in Indonesië op straat wordt gedaan. Lekker en het wachten meer dan waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *